Kopiowanie treści zabronione

Bhang Lassi

Lassi to popularny i odświeżający napój wymyślony w Indiach, od jakiegoś czasu zdobywający uznanie również na zachodzie, w tym w Polsce. Aby zrobić lassi miesza się jogurt z wodą oraz dodatkami, najczęściej są to różne owoce albo przyprawy. Jednym z takich dodatków tradycyjnie w Indiach bywają czasem właśnie konopie indyjskie pod postacią marihuany albo haszyszu. Tak przygotowane lassi nosi nazwę bhang lassi. Według dowodów archeologicznych mieszkańcy subkontynentu indyjskiego przygotowywali ten napój już tysiąc lat przed naszą erą.

Kwiatostany i drobne liście konopi indyjskich uciera się z pomocą tłuczka i moździerza na pastę, którą następnie miesza się z odrobiną masła po czym miesza z mieszanką jogurtu i wody. Spożycie takiego napoju daje podobne efekty jak wszystkie inne postaci marihuany przeznaczone do zażywania poprzez jedzenie.

Bhang lassi jest szczególnie popularne w czasie indyjskiego święta nadejścia wiosny – Holi, jego konsumpcja jest również popularna w świętym mieście wyznawców Kryszny, Mathurze. Można je legalnie nabyć w licencjonowanych sklepach, aczkolwiek w niektórych rejonach Indii obowiązuje zakaz sprzedaży turystom. Próby całkowitej delegalizacji bhang nigdy się nie powiodły gdyż jest on tak mocno zakorzeniony w tamtejszej kulturze, że byłoby to niemożliwe.

Według tradycyjnej medycyny Indii – Ajurwedy, bhang posiada liczne właściwości zdrowotne. Może on zbijać gorączkę, łagodzić efekty udaru słonecznego, wspomagać apetyt, zmniejszać objawy niestrawności, wyleczyć problemy z wymową oraz seplenienie oraz ogólnie doenergetyzować organizm i umysł.